
Rahvusvaheline projektinädal Setomaa koolides – Zero Food Waste Volunteers with Art
12.–16. mail jõuab Setomaa koolidesse rahvusvaheline projektinädal, mis toob kokku külalised Poolast, Itaaliast, Austriast, Türgist, Sloveeniast ja Rumeeniast. Projektid Zero Food Waste ja Green Scool Dining ühendab kohaliku toiduteadmise külalistega, kes koos meie noorte ja õpetajatega valmistavad toitu, katsetavad uusi retsepte ning künelevad kestlikust toidukultuurist.
Toimuvad töötoad, degusteerimised ja maitsehääletused – leitakse põnevaimad maitsed, mida plaanitakse lisada koolimenüüsse ka pärast projekti lõppu. Ühine kokkamine aitab mõista, kuidas erinevates riikides toitu valmistatakse, hinnatakse ja säilitatakse. Sel korral meil, Setomaal, järgmisel korral juba mõnes teises projektiriigis.
Setomaa koolide Värska kooliköögis toimub ka Green Scool Dining päev, kus rahvusvahelised külalised valmistavad koos õpilastega oma rahvustoite kasutades kohalikke tooraineid. See päev sümboliseerib ühist loovust ja mitmekesisust – ning jätab koolile maitsva pärandi, mida igapäevases toitlustuses edasi kasutada. Kohale tulevad Setomaa hariduspaikades õpilastele igapäevaselt maitsvaid roogasid pakkuvad kokad. Ikka selleks, et hea kogemus saaks üle Setomaa jagatud.
Projektinädal pakub osalejatele ka kohalikku kultuurielamust. Seto Talumuuseumis saavad külalised osa Setomaa traditsioonidest ja tutvuvad rahvakultuuriga – sealhulgas pannakse koos selga seto rahvarõivad. Koolis tutvustab õpetaja Jane toidu säilitamise tavasid, tuues esile, kuidas vanasti – ja osaliselt tänapäevalgi – hoitakse toitu ületalve. Kui varem oli see eluliselt oluline, et pikk, pime ja külm talv üle elada, siis täna väärtustame seda kui osa kultuuripärandist ja nutikast tarbimisest.
Kolmapäeval viib programm rahvusvahelised osalejad Lüübnitsa külalismajja, kus tutvutakse piirkonna toidupärandiga. Lüübnitsa on tuntud kui Eesti sibulaküla ning töötoas valmistatakse üheskoos sibulapirukat ning teise kohalikke sibula- ja muid roogasid. Pererahvas jagab lugusid sibulakasvatusest ja piirkonna eripärast.
Lisaks praktilistele töötubadele ja kultuurikogemustele annavad saabunud külalised tunde Setomaa Gümnaasiumi õpilastele – tutvustades oma riigi koolielu, traditsioone ja keelt. Väärtuslik võimalus Setomaa noortele, et kogeda maailma mitmekesisust oma kodukoolis. Maailm Setomaa lävel.
Projektinädal seob õppimise, kokkamise ja kultuuri viisil, mis loob uusi oskusi, maitseelamusi ja sõprussidemeid. Iga ühine tegevus kasvatab arusaamist ja jätab püsiva jälje – nii taldrikul kui südames.